En op dat moment stelde ik vast dat het doel ook maar een middel is ten opzichte van onze bedoeling. En onze bedoeling was iets waar ik mij helemaal niet meer bewust van was omdat we ons doel gesteld hadden. 

Een doel is iets waar je naartoe werkt. De bedoeling is je vertrekpunt. De bedoeling hoort voorop te staan. En te blijven staan. Ook in projecten. Onthouden waar alles om begonnen is.

De werkpakketten conform de eisen en binnen de afgesproken tijd en het budget, dat zijn de doelen. Die moet je halen om uiteindelijk de bedoeling te realiseren. Zodra je echter de bedoeling uit het oog verliest, dan hebben die doelen geen waarde meer.

Als je aan doelen werkt, dan ben je aan het convergeren. Dat is oké, anders kan je die doelen nooit bereiken.

Wil je de bedoeling behalen dan vraagt dat ook om convergeren. Maar, de afbeelding van Hart herinnert er wel aan dat je het lef moet hebben om gedurende een project te blijven divergeren. Als je alleen maar convergeert, dan heb je grote kans dat je de bedoeling niet meer haalt. Want de bedoeling kan je soms alleen nog maar behalen als je weer even divergeert. Immers de werkelijkheid verandert om je heen en met de doelen die je oorspronkelijk hebt geformuleerd is de kans groot dat je niet bereikt wat je wilt. Het projectresultaat moet soms anders uitvallen dan aanvankelijk bedacht om nog aan de bedoeling te voldoen.

 

Citaat uit “Wouter Hart: Doel of bedoeling?

Boekbespreking “Verdraaide organisaties”

Verdraaide organisaties” bij managementboek.nl en bij bol.com