Als basis van projectmanagement worden in de literatuur altijd de onderdelen faseren en beheersen genoemd. Ik wil het hier over faseren hebben. Faseren wordt terecht gezien als een van de kernen van projectmatig werken. Tegelijkertijd is opmerkelijk dat dit in de taken van de projectleider en/of de projectbeheersers nauwelijks tijd vergt.

In Slow Management schrijft Jaap Peters over blindengeleidehonden en hun training. Blindengeleidehonden leren te gehoorzamen aan hun baasje, maar ze leren ook om dat niet te doen als dat voor dat baasje gevaar oplevert. Als bijvoorbeeld de weg is opgebroken die een blinde dagelijks neemt en de blinde wil daar langslopen, dan moet de hond hem daarvan weerhouden. Een mooi voorbeeld van intelligente ongehoorzaamheid. In het Engels ‘intelligent disobedience’, ook wel ‘professional judgement’ geheten.

Binnen holacracy wordt niet gewerkt met deadlines. Dat heeft zijn redenen. Deadlines hebben namelijk ernstige nadelen. “…deadlines gaan ten kosten van een meer dynamische, in de realiteit gewortelde aanpak” zoals Brian Roberston stelt.

In veel organisaties wordt geroepen dat er visie en leiderschap nodig is. Het gaat hierbij om “oude” hiërarchische organisaties, waar de leiding op basis van hun positie van managers moet komen en waar de visievorming is voorbehouden aan managers. Met de mantra “We hebben visie en leiderschap nodig” wordt bedoeld dat visie en leiderschap ontbrekende eigenschappen bij het zittende management zijn.