Als beginnende golfspelers wordt gevraagd om te letten op hun swing, dan presteren ze beter dan wanneer ze worden afgeleid. Als professionals gevraagd werd zich op hun swing te concentreren, dan presteren ze juist minder. Als die profs vervolgens worden afgeleid, dan presteren zij juist weer beter.

Ik merk aan mezelf dat ISO-certificering bij mij steeds meer een allergische reactie oproept. Dit, terwijl ik mij er zelf in het verleden wel mee bezig heb gehouden. Sterker, toen ik ooit begon in het projectmanagement was men daar bezig een handboek op te stellen. Dat gaf mij houvast. Overigens, ik pakte een aantal zaken op volgens het handboek om overigens vervolgens te ontdekken dat ik de eerste was die het zo deed. Maar dat is een ander verhaal.

Alle studies laten eenduidig zien dat mensen uiteindelijk macht willen omdat ze autonomie willen. Het is voor mensen belangrijker om hun lot in eigen hand te hebben dan om de baas over anderen te zijn. Bovendien laten we in deze studies zien dat de behoefte aan macht inderdaad verdwijnt als mensen eenmaal autonomie verkregen hebben, zoals het geval is in een topmanagementpositie. Mensen op lagere posities hebben minder autonomie, en daarom een sterkere behoefte aan macht.

Daar heb ik niets aan toe te voegen.

Als je het begrip “agile” invoert in Google Translate, dan krijg je als betekenis ‘able to move quickly and easily’. Als Nederlandse vertaling komen de woorden behendig, lenig, vlug en rap naar voren.