De PDCA-cyclus is slecht verenigbaar met projecten. Daar heb ik het al over gehad in "PDCA en projecten".

Maar, de PDCA-cyclus wordt vaak (onterecht) de Deming-cirkel genoemd. Deming stond niet achter de PDCA-cyclus (lees: "Deming (re)visited"), hij vond het een slechte aanpassing van zijn eigen PDSA-cyclus. Ik heb er eens over nagedacht of de PDSA-cyclus wél enige bruikbaarheid heeft bij het uitvoeren van projecten.

Ja, prestatiebeloning wordt ook door Deming veroordeeld, domweg omdat eerlijk beoordelen onmogelijk is.

Soms is het goed om naar de bron terug te keren. Ik heb op deze site een aantal keren kanttekeningen geplaatst bij de zogenaamde Deming-cirkel (zie de verwijzingen onderaan dit blog). Lezing van “Out of the Crisis” van Deming zelf werpt voor mij een nieuw licht op de Deming-cirkel. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wat wij kennen als de Deming-cirkel is helemaal niet door Deming bedacht. Sterker nog, Deming heeft er herhaaldelijk afstand van genomen. Hoe zit dat dan?

Douglas Hofstadter en Emmanuel Sanders zetten in hun boek “Analogie” overtuigend  uiteen hoe ons denken gevormd wordt door en plaatsvindt via analogieën. Ze besteden daarbij onder andere aandacht aan de verschillen tussen experts en beginners. En dat bracht mij op enkele gedachten die ik hier met u wil delen.