Parkinson is vooral bekend van de Wet van Parkinson, maar hij heeft meer pregnante observaties en teksten op zijn naam staan. Zo beschrijft hij een verschijnsel dat hij Injelititis heeft genoemd. Een organisatieziekte die vaker voorkomt dan gedacht en een ziekte die gemakkelijker is vast te stellen dan te genezen.

Injelititis leidt tot de inferioriteit van organisaties.

De ziekte begint wanneer ergens binnen de hiërarchie van een organisatie  een individu op een cruciale positie komt die erg incompetent en erg jaloers is. Zo iemand werkt iedereen de organisatie uit die meer kan dan hij en hij zorgt dat mensen die veel potentie hebben vooral niet bevordert worden. En de mensen met een beperkte intelligentie die niets zullen veranderen, die worden juist bevorderd.

Injelitis verbreidt zich vlot en sterk. De organisatie wordt op alle niveaus geïnfecteerd. Tot er een moment wordt bereikt waarop alle intelligentie uit de organisatie is verdwenen. De organisatie bevindt zich dan in comateuze toestand. Daar kan het lang in blijven. De coma eindigt doorgaans in de dood. Gevallen van herstel zijn zeldzaam.

U bent gewaarschuwd!

Neem je de eerste symptomen van Injelititis waar, dan is het, volgens mij, maar beter die organisatie zo snel mogelijk te verlaten.

 

Parkinson's Law" bij Bol.com