Kent u Mandelbrotverzamelingen (genoemd naar Benoît Mandelbrot) en fractals? Ja? Mogelijk doordat deze aangehaald werden in literatuur over complexiteit en chaostheorie, mogelijk in relatie tot mensen en management?

Ja?

Management is geen wetenschap. Het is een praktijk. Een praktijk in een beweeglijke onvoorspelbare of VUCA-wereld (VUCA = Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous). Wat managers weten, wat zij geleerd hebben, dat kan morgen achterhaald zijn. Een methodiek, een instrument dat gisteren waardevol was, kan morgen geen enkele waarde meer hebben. Van managers mag je verwachten dat ze zich flexibel opstellen ten opzichte van de dagelijkse werkelijkheid. Het is fijn als managers veel methodieken en instrumenten kennen, want dan hebben ze een goed gevulde gereedschapskist waar ze uit kunnen putten in hun dagelijkse werk.

 

Natuurlijk wil iedereen leren op basis van opgedane ervaringen. Ook organisaties willen leren van de eigen ervaringen. Liefst niet alleen van gemaakte fouten, maar ook van dingen die juist bijzonder goed zijn gelopen. Organisaties verzamelen daarom geleerde lessen uit bijvoorbeeld afgeronde projecten. Het citaat  uit “The Hidden Half” van Michael Blastland plaatst daar een kanttekening bij. Wat in het ene geval in een specifieke situatie en op een specifiek tijdstip werkt, dat hoeft in een andere situatie, of op een ander moment helemaal niet te werken. En wat op één moment niet werkte zou in een andere situatie op een ander tijdstip opeens wel kunnen werken.

 

In het Stedelijk Museum van Schiedam zagen we een tentoonstelling met werken van Zoro Feigl. Eén van zijn werken bestond uit een soort enorme doorzichtige “schaal” die aan het plafond hing. De schaal bewoog. In de schaal lagen duizenden ronde bolletjes. Door de beweging van de schaal bewogen deze kogels heen en weer. Nooit hetzelfde, maar wel bepaalde patronen volgend. In het bijschrijft werd een vergelijk getrokken met spreeuwenzwermen.

 

Zakelijke klanten vragen vaak als je jouw bedrijf presenteert waarin jouw bedrijf zich van anderen onderscheidt. Ze vragen naar je USP, ofwel: je Unique Selling Point.