In "Persoonlijk meesterschap in management" beschrijft Quinn treffend onze blindheid voor kwaliteiten van anderen in onze organisaties. Doordat we, onbewust, uitgaan van ons eigen waardenkader, zien we in onze eigen ogen vreemde ideeën en gedragingen. Wat we vreemd vinden veroordelen we vaak maar al te makkelijk met emotionele uitspraken. We veroordelen wat ons zelf vreemd is. Terwijl dat vreemde eigenlijk onze eigen beperkingen vaak zo mooi kan aanvullen.

De gedachte dat de aanwezigheid van verschillende kwaliteiten bij deelnemers van een team tot betere resultaten van dat team kunnen leiden is de basis van alle teamrollenmodellen, diversiteit leidt tot betere beslissingen en tot betere resultaten.

Het citaat van Quinn: 

Mensen zijn daar zeer uitgesproken in en vinden het vaak moeilijk om enige waarde te zien in tegengestelde meningen. Aangezien waarden vaak impliciet zijn, beseffen de meeste mensen niet dat zij een stel idealen en voorkeuren ten aanzien van organisatie met zich meedragen en dat er ook voordelen zijn verbonden aan diametraal tegenovergestelde voorkeuren. Deze voorkeuren worden doorgaans niet onder woorden gebracht. In plaats daarvan worden zij uitgedrukt als blinde, ethische uitspraken die boosheid weerspiegelen over conflicten in de organisatie: 'Jan is te zacht; hij runt het bedrijf als een sociëteit; Susan is een stijfkoppige dictator, zij runt het bedrijf als een gevangenis'.

 

"Persoonlijk meesterschap in management" bij bol.com

Boekbespreking "Persoonlijk meesterschap in management"

 

 

Dit blog is eerder op mijn oude blog geplaatst