Nonaka en Takeuchi behandelen in hun boek “De kenniscreërende onderneming” allerlei aspecten van kenniscreatie in organisaties. Dat is ook het onderwerp van het gegeven citaat. Wat mij opviel is dat het evengoed een pleidooi voor teamsamenstelling op basis van diversiteit gelezen kan worden. De parallel is er zelfs bijna letterlijk. Een groep interacterende personen die is betrokken bij productontwikkeling is immers een team.

Bij teamsamenstelling is het uitgangspunt vergelijkbaar. Je selecteert teamleden op basis van diversiteit. Het idee er achter is dat mensen met verschillende eigenschappen aan verschillende dingen denken en verschillende zaken oppakken. Met elkaar benaderen ze ieder onderwerp erg compleet. Overal wordt aan gedacht, er blijft geen activiteit liggen. Een diverse teamsamenstelling wordt vaak aangevoerd als randvoorwaarde voor optimaal functioneren van teams.

Nonaka en Takeuchi schetsen ook zo’n divers samengesteld team. Zij stellen dat door het teamsamenspel (de socialisatie) en het expliciet inbrengen van kennis (externalisatie) de optimale kenniscreatie ontstaat.
Zo gezien is kenniscreatie een mooie bijvangst van ieder op basis van diversiteit samengestelde team.

Geen slechte bijvangst!

 

Lees ook op deze site: Het projectteam

Citaat uit “De kenniscreërende onderneming” van Nonaka en Taleuchi

 

Dit boek bij managementboek.nl (EN) en bij bol.com (EN) / (NL)