In “The Tipping Point” beschrijft Malcolm Gladwell een proef waarbij seminaristen werd gevraagd een praatje te houden over de barmhartige Samaritaan. Voor wie dat verhaal niet kent, de barmhartige Samaritaan hielp een slachtoffer van een overval dat langs de kant van de weg lag, dit in tegenstelling tot een priester en een Leviet. Bij het beschreven experiment kwamen de seminaristen een slachtoffer tegen terwijl ze onderweg waren voor het geven van hun lezing. Gezien het onderwerp van hun praatje zou je verwachten dat ze daar ook naar zouden handelen. Dat viel tegen, want dat deden ze zeker niet allemaal. Het slachtoffer werd door veel seminaristen genegeerd.

Nu was een deel van de seminaristen vooraf verteld dat ze zich moesten haasten om op tijd te zijn en aan een ander deel van hen was dat niet verteld. Dat leidde tot een verassend resultaat. Van degenen die haast hadden stopte slechts 10% om het slachtoffer te helpen, bij degenen zonder haast was dat 63%.

Dus: wie haast heeft is minder geneigd tot het juiste, het goede, dan wie geen haast heeft.

In de hedendaagse wereld, met name in het bedrijfsleven, lijkt tegenwoordig alles haast te hebben. Planningen worden strak opgezet, liefst met een zo kort mogelijke doorlooptijd en degenen die moeten acteren om die planning te halen worden achter de kont gezeten om de planning toch vooral te halen.

Tja, gezien de uitkomsten van het beschreven experiment, is het dan verwonderlijk dat mensen niet vaak niets anders meer doen dan dat wat nodig is om die planning te halen. Dit, terwijl er allerlei omstandigheden zijn waardoor die planning beter terzijde geschoven kan worden. Namelijk: omdat het belangrijker is om het juiste te doen. Omdat het juiste, het goede, doen altijd nog belangrijker is dan op tijd conform een planning activiteiten af te ronden. Of, om nog maar eens iets anders te noemen, te werken conform de bedoeling in plaats van aan vooraf geformuleerde prestatie-eisen te voldoen.

 

Citaten uit “The Tipping Point”.

Boekbespreking “The Tipping Point

The Tipping Point” bij managementboek.nl (EN) (NL) en bij bol.com (EN) (NL)