In "Gung Ho!" vertellen Blanchard en Bowles over de redding van een ten dode opgeschreven fabriek. De nieuwe directeur beleeft een ware ontdekkingstocht. Met een indiaan, nog wel. Tijdens die tocht leert ze hoe ze de medewerkers van het bedrijf echt kan motiveren tot optimaal presteren. Zij past de gaven van de eekhoorn, de bever en de gans toe. Jawel! Ik geef het toe: klinkt zweverig. Dat wel. Maar, als ik alles concreter zou samenvatten, dan ben ik bang dat ik uw leesplezier ontneem. Daarom heel kort enkele denkbeelden uit dit boek: maak het werk waardevol, zorg voor gemeenschappelijke doelen en zorg voor gedeelde normen en waarden. Laat aan de uitvoerders over hoe zij hun doelen bereiken. En geef complimenten. Maar... doe dat laatste pas als de andere zaken zijn ingevuld.

Het zijn zaken die vaker in wijze lessen terugkomen. Deze schrijvers plaatsen ze in een heldere samenhang, ze belichten alles via een boeiend verhaal.

Veel in dit boek klinkt niet nieuw als je het leest. Maar, er zijn zoveel organisaties waarin men geheel anders opereert. Daarom: de waarde van dit boek staat wat mij betreft buiten kijf. Lezen!

"Gung Ho!" bij bol.com

 

Dit blog is eerder op mijn oude blog geplaatst