Brené Brown ziet nieuwsgierigheid als een van de componenten die tot gegrond zelfvertrouwen, zoals zij dat noemt, leidt. En dat ziet zij weer als belangrijke component voor leiderschap.

Brown verwijst in haar boeken altijd naar haar onderzoeken, dat moet het wetenschappelijker maken wat ze schrijft. Maar soms schrijft ze ook dingen op, waarvan ik denk dat de conclusies die zij trekt niet te rechtvaardigen zijn op basis van wat zij als onderzoek en onderzoeksresultaten weergeeft. En dat roept dan weer vragen op over de onderzoeksmethoden. Lees hierover: “Brené Brown en wetenschap”.

Maar wat ze hier zegt over nieuwsgierigheid vond ik wel weer de moeite waard om te delen. Hierna nog een intrigerend citaat waarin ze George Loewenstein aanhaalt.

Loewenstein stelt dat het niet veel zin heeft om mensen simpelweg te stimuleren om vragen te stellen om zo hun nieuwsgierigheid te stimuleren. Hij schrijft: ‘Om de nieuwsgierigheid naar een bepaald onderwerp op te wekken, is het soms nodig dat die eerst wordt aangezwengeld,’ dus dat de belangstelling door intrigerende informatie wordt aangewakkerd, zodat mensen nieuwsgieriger worden.

  

Citaten uit “Durf te leiden”.

Durf te leiden” bij bol.com (NL) (EN)