Sommige auteurs over management trekken graag een parallel tussen de krijgskunde en ondernemingsstrategie. De veronderstelling daarbij is dat ondernemingen erop uit zijn om tegenstanders te verslaan, zoals ook het doel van de krijgsmacht is in een conflictsituatie. Het is een vergelijking die mank gaat (lees ook “Clausewitz en management”). Er is geen sterke argumentatie waarom de genoemde parallel überhaupt zou kloppen. Zelfs als je er een begrip als marktleiderschap bij haalt gaat de vergelijking mank. Dit omdat het streven naar marktleiderschap ook al niet rationeel verdedigbaar is. Lees hierover verder in “Moet je marktleider willen zijn?

Intussen zien we in het Teal organiseren steeds meer bedrijven ontstaan die een doel (purpose) hebben dat een heel ander streven weergeeft dan het vernietigen van tegenstanders en dan het veroveren van een dominante marktpositie.

Kortom, komt iemand met parallellen tussen de krijgskunde en de strategie van ondernemingen, weest op uw hoede! Die parallellen zijn veel dunner dan je wellicht intuïtief zou vermoeden. En dat worden ze bij huidige Teal organisaties zelfs meer dan ooit!

Ik sluit af met een citaat uit “Reinventing Organizations” van Frederic Laloux. Hij constateert dat bij Teal organisaties in jaarplannen en andere documenten nooit wordt gesproken over competitie. Hij vraagt zich af hoe dat komt en vindt het antwoord.

The answer is surprisingly straightforward: when an organization truly lives for its purpose, there is no competition. Anybody that can help to achieve the purpose on a wider scale or more quickly is a friend, an ally, not a competitor. Take Buurtzorg: its purpose – to help sick and elderly patients live a more autonomous and meaningful life – is paramount, so much so that Jos de Blok, its founder, has documented and published Buurtzorg’s revolutionary ways of operating in great detail, to invite competition to imitate him. He accepts all invitations from competitors to explain his method.

Organisaties bestrijden elkaar niet langer, maar zijn geallieerden die samen streven naar hogere doelen.

 

Lees ook: The Winner Takes It All. Of…??? (boekbespreking: "Krijgskunde en ondernemingsstrategie" van Robert Ogilvie.