Ik vond het heel moeilijk om mij te verplaatsen in de auteur van het bovenstaande citaat. Wat is er, zo dacht ik, moeilijk aan het concept van het bestaan van onafhankelijke personen en het tegelijkertijd respecteren van anderen? Voor mij is het vanzelfsprekend. Voor de auteur niet. Het feit dat ik het zo moeilijk vond om mij in hem te verplaatsen deed mij beseffen hoe moeilijk het inderdaad andersom voor een Japanner moet zijn om het omgekeerde te vatten.

Geert Hofstede heeft in zijn boek "Allemaal andersdenkenden" een aantal dimensies weergegeven waarop landen in cultuur van elkaar verschillen. Eén van die dimensies is individualistisch versus collectivistisch. Met het citaat van Nonaka en Takeuchi krijgt dit verschil wel een heel pregnante invulling!

 

De kenniscreërende onderneming bij managementboek.nl (EN) en bij bol.com (NL) / (EN)