Een leidinggevende beklaagde zich over de slechte beheersing van de projecten. Hoe kon het toch dat projecten zo vaak uitliepen?
De projectleider gaf als reactie dat de toekomst nou eenmaal niet voorspelbaar was en dat er zich altijd onverwachte zaken voordoen.
Dat kon volgens de leidinggevende niet waar zijn!

Het was gewoon een gebrek aan beheersing. Want met goed risicomanagement zou je dat echt niet meer hebben!
Ja, er zijn nog mensen die in volledige controle geloven, die denken dat je alle onverwachte zaken kan voorzien en dat je dan ook nog in staat bent om al die zaken zo te managen met beheersmaatregelen dat de risico's zich niet meer voordoen. Of dat ze op zijn minst adequaat in planningen zijn te vatten.

Het is de aloude spanning tussen voorzien, inclusief voorziene risico's, versus onvoorzien.
Geloof me, "onvoorzien" blijft eeuwig en altijd "onvoorzien". Heb je iets een paar keer meegemaakt, dan hoort het bij je volgende projecten weer tot de voorziene zaken die je meeneemt in je planning of die je als risico identificeert. Ja. En dan doen er zich weer andere onvoorziene zaken voor. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven!

 

Voor meer verdieping over fenomenen die bij het plannen van projecten horen, lees: "Planning" en “Fouten, risico’s en onvoorzien”.