De PDCA-cyclus is slecht verenigbaar met projecten. Daar heb ik het al over gehad in "PDCA en projecten".

Maar, de PDCA-cyclus wordt vaak (onterecht) de Deming-cirkel genoemd. Deming stond niet achter de PDCA-cyclus (lees: "Deming (re)visited"), hij vond het een slechte aanpassing van zijn eigen PDSA-cyclus. Ik heb er eens over nagedacht of de PDSA-cyclus wél enige bruikbaarheid heeft bij het uitvoeren van projecten.

Waar staat PDSA voor?

Plan, plan een verandering of test gericht op verbetering.
Do, voer de verandering door of voer de test uit.
Study, wat leren we uit de resultaten, wat ging verkeerd?
Act, omarm de verandering of verlaat deze of doorloop de cirkel nogmaals.

Met enige goede wil kan je het faseringsmodel uit het projectmatige werken zien als een vergelijkbare methode.

Plan, bedenk je faseproduct

Do, realiseer het faseresultaat

Study, voldoet het faseresultaat aan de bedoelingen van het project. Zijn er punten die verder moeten worden uitgewerkt?

Act, ga de volgende fase in om het projectresultaat dichter bij de bedoeling te brengen en/of dichter bij maakbaarheid te brengen. De laatste fase van het project is de realisatie. Na overdracht wordt gedurende de exploitatie het resultaat mogelijk nog een aantal keren gemodificeerd om aan de bedoeling tegemoet te komen.

Ik geef toe, dit is niet meer dan een gedachteoefening. Het is een wat geforceerde analogie. En eigenlijk voegt het niets toe. Al is de PDSA-cyclus altijd nog beter toepasbaar op projecten, gezien het voorgaande, dan de PDCA-cyclus (lees: "PDCA en projecten").