Laatst hoorde ik iemand verontwaardigd en zelfs enigszins geschokt uitroepen dat ze in een bepaalde organisatie projecten deden zonder projectplan!
Zonder projectplan! Schokkend!

Schokkend?

Nou, dat valt mij wel mee, tot in de jaren negentig van de vorige eeuw deden we bij mijn toenmalige werkgever alle projecten zonder projectplan. En we hadden een uitstekende track record. Projecten werden binnen budget en conform planning opgeleverd!

Huh, kan dat?

Ja hoor, als je een projectmatige manier van werken hanteert, dan zijn projectplannen eigenlijk nogal redundant.

Later werden er bij die werkgever overigens wel projectplannen gemaakt. Ik maakte zelf binnen de afdeling Projectmanagement het allereerste projectplan! Jawel. En we stelden een kwaliteitshandboek op en we lieten ons certificeren.

Later ging het bergafwaarts. Ik trek er geen conclusies uit. Maar, al die plannen spelen niet zo'n actieve rol in het bereiken van succesvolle projectresultaten. Ze worden zelden uit de kast gehaald. En in de dynamische werkelijkheid gaat er bovendien van alles anders dan gepland. Er wordt zelden een project gerealiseerd dat volledig conform het projectplan loopt.

Geen projectplannen, is dat erg? Ach, valt wel mee. Waarbij ik er, vanzelfsprekend, wel van uitga dat je dan het projectmatig werken in de genen hebt.

 

Dit blog is eerder op mijn oude blog geplaatst