Gelezen: Joan Margretta, Wat management werkelijk is. Hoe het werkt en waarom het iedereen aangaat, Thema, 2003

Dit boek vormt een zeer bruikbare inleiding op het begrip management en het vak van de manager. De auteur werkt een hele reeks basisbegrippen in heldere bewoordingen uit. Het boek bestaat uit twee delen: "Ontwerp: waarom mensen samenwerken" en "Uitvoering: in de praktijk". Op gedegen wijze en wars van managementmodes worden de volgende onderdelen behandeld.

Ontwerp:

  • Waarde creëren
  • Ondernemingsmodellen
  • Strategie
  • Organisatie

 Uitvoering

  • De realiteit (over cijfers)
  • De echte resultaten (over doelstellingen en maatstaven)
  • Op de toekomst gokken (over innovatie en onzekerheid)
  • Resultaat boeken
  • Mensen managen (over waarden)

Het boek biedt een ideale basis voor iedereen die zich voor het eerst in management gaat verdiepen. Maar dat is niet alles. Het boek biedt ook voor hen die zich al langer met dit verschijnsel bezig houden interessante observaties. Twee daarvan wil ik u niet onthouden. De eerste lijkt iedereen te ontraden zich in het management te begeven.

Het opzetten van een organisatie is een frustrerende bezigheid. De tijd en gebeurtenissen zullen het beste plan achterhalen: op de een of andere manier zult u het ontwerp ontgroeien, u zult hier wat schrappen en daar iets bedenken en omdat het geheel complex is, zal een wijziging ergens anders onbedoelde gevolgen hebben. Een organisatie is altijd moeilijk op één lijn te brengen.

Maar toch, als je generalist bent, dan heeft management je wel iets te bieden. Iets meer dan "iets", management is een geweldig veelzijdige uitdaging.

In een periode van toenemende specialisatie is management misschien de laatste uitwijkhaven voor de algemeen deskundige. Het vereist zowel technische kennis als inzicht in mensen; het vereist houding en temperament om met dit soort complexiteit, onzekerheden en veranderingen om te gaan. Het vereist analytisch en invoelend vermogen, enthousiasme, nieuwsgierigheid, besluitvaardigheid en geduld. Managers zijn sceptici die overal naar vragen, niets voor waar aannemen en toch anderen moeten vertrouwen om het werk gedaan te krijgen.

De veelzijdigheid die uit het voorgaande citaat blijkt wordt in het boek adequaat uitgediept en toegelicht.

 

Citaten uitWat management werkelijk is 

Wat management werkelijk is” bij bol.com

 

Dit blog is eerder op mijn oude blog geplaatst