Als je het begrip “agile” invoert in Google Translate, dan krijg je als betekenis ‘able to move quickly and easily’. Als Nederlandse vertaling komen de woorden behendig, lenig, vlug en rap naar voren.

PRINCE2 ken ik als de “blauwste der blauwste”-projectmanagementmethode. Alles is vastgelegd. Tot in de puntjes. Overal zijn regeltjes voor. Dat lijkt handig, maar je doet het fout als je het handboek niet volgt. Dus je kan niet handelen naar je vakkennis (of: je intuïtie volgen). Nee, je moet het handboek erbij pakken om te kijken hoe PRINCE2 het wil. PRINCE2 gaat van de veronderstelling uit dat je mensen bij de hand moet nemen om hen hun werk goed te laten doen. Daarmee help je wellicht de zwakkere broeders, maar je remt de hoogvliegers af.

Dit is een probleem dat de meeste kwaliteitssystemen en -handboeken eigen is, maar PRINCE2 is zo gedetailleerd, dat het dit probleem in extreme mate vertegenwoordigd. Nogmaals: PRINCE2 is erg blauw! Dat inspireert mij niet. En dat is zacht gezegd.

En toen kreeg ik via een collega “PRINCE2 Agile®” onder ogen …Inderdaad! Een wonderlijke combinatie.

In het boekwerk wordt een merkwaardige poging gedaan om Agile en PRINCE2 te combineren. Ik kreeg het niet voor elkaar om het helemaal te lezen. Want het is vooral PRINCE2. Meer dan 300 pagina’s waarin alles wordt uitgekauwd. Tot in de details. Alles.
En ja, regelmatig wordt gesteld dat Agile ergens afwijkt van PRINCE2. En ook dat wordt weer uitgekauwd.

Ik blijf achter met een enorme verwondering. Hoe komt iemand op het idee om twee benaderingen van projecten die zo verschillend zijn te combineren. Wie denkt dat daar iets goeds uit kan komen? Waarom doet iemand zoiets? Waarom zou je het willen?

Is het om Agile certificaat-fähig te maken? Proberen de gelovigen in kwaliteitsborging en de proceduretijgers dat enge ongrijpbare Agile toch in de controlesfeer te krijgen? Zijn mensen bang dat een methode niet serieus wordt genomen als deze niet tot in de puntjes is uitgewerkt?

Ik weet het niet. Ik ben lichtelijk verbijsterd.

Dat moest ik even kwijt.

 

PRINCE2 Agile®” bij bol.com