Soms voel je dat er iets niet klopt, zonder het direct te kunnen plaatsen. Dit voelen wordt ‘gut feeling’ genoemd of onderbuikgevoel. Ik vertrouw op dat gevoel omdat het mij achteraf vaak gelijk gaf. Maar ook omdat de werkelijkheid soms zo complex is, dat je niet een heel logisch model kan opzetten om mee te werken.

Dat laatste, het opzetten van een logisch model, is iets dat de auteurs van “Noise” propageren. Overigens met de kanttekening dat modellen het maar ietsje beter doen dan mensen. Die modellen zijn tenslotte ook door mensen opgezet.
Ik zet daar tegenover dat het opzetten en uitwerken van modellen misschien een beter resultaat oplevert, maar dat het je vaak aan de tijd, zowel in de zin van doorlooptijd als beschikbare tijd, ontbreekt om een model op te zetten. Er moet vaak snel iets besloten worden en dan moet je het doen met de informatie die je hebt. ‘Gut feeling’ is onderdeel van de beschikbare informatie.
Ik heb zelf geleerd daarop te vertrouwen. Als ik ergens een slecht gevoel bij heb, maar het niet kan plaatsen is dat voor mij een waardevol signaal dat ik niet kan negeren.

Ik besef wel dat het hebben van een gevoel veel mensen niet kan overtuigen. En vaak moet je wel om een gewenst besluit te krijgen anderen overtuigen van de juistheid van jouw ideeën (en gevoel). Je moet wat je voelt dus op de een of andere manier omzetten in een redenering of uitleg die logisch is en die voor anderen is te volgen.
Voor mijzelf werkt het dan het beste om het onderwerp even te laten rusten. Er een nachtje over te slapen. Als ik er dan de volgende dag weer naar kijk, dan kan ik vaak wel verklaren wat mij het slechte gevoel gaf en ook hoe ik daar anderen mee kan overtuigen. Ik denk dat dit komt omdat je alle informatie even los hebt gelaten en er de volgende dag fris en anders naar kijkt. Dingen vallen dan soms ineens, althans bij mij, op hun plaats. Ik ken mensen bij wie dat ook zo werkt. Of dit bij iedereen werkt of kan werken, daar heb ik geen weet van. Iedereen zal daar zelf zijn weg in moeten vinden, vrees ik.

Maar, als jouw ‘gut feeling’ zegt dat iets geen goed idee is, laat dit dan niet zomaar wegpraten door anderen. Vertrouw op dat gevoel, probeer voor jezelf helder te krijgen waarop dat slechte gevoel gebaseerd is en poog het vervolgens uitlegbaar te krijgen.

 

Citaten uit “Noise”.

Noise” bij bol.com