Het probleem met veel projectmanagementmethoden is dat deze gericht zijn op het trouw volgen van die methoden. ‘Project maturity’-modulen, project-assessments en ‘health checks’ toetsen of de methode trouw wordt gevolgd. Hoe trouwer, hoe hoger de score.
Het mag duidelijk zijn dat ik, analoog aan bovenstaand citaat, meer waarde hecht aan het zo snel en "goedkoop" mogelijk behalen van een projectresultaat. Een vaste methode, met vaste stappen voor alle projecten is onzin. Het leidt tot veel inefficiëntie en tot demotivatie bij de projectleider (de vakman). Niemand wil graag met onzinnige dingen bezig zijn. Een projectleider excelleert liever. De methode remt hem daarin.
Vooraf vastgelegde ‘performance points’ leiden tot handelen waarbij betrokkenen zorgen dat ze op die punten scoren. Of dat tot de beste uitkomst, tot het beste projectresultaat leidt en of dat tot het goedkoopste en snelste resultaat leidt, dat is de vraag.
Nee, dat is eigenlijk geen vraag. Het antwoord zou een enkele keer weleens “ja” kunnen zijn. Dat kan je nooit helemaal uitsluiten, dat zou bij toeval best een enkele keer kunnen gebeuren. Maar, dat is een uitzondering. Het echte antwoord op de vraag is een duidelijk “nee”!
Citaat uit "Art of Maneuver"