Voor menige managementfunctie moet een kandidaat een assessment doorlopen. Ook ik heb dat genoegen enkele keren mogen smaken. Twee elementen ontbraken aan die assessments nooit: de postbakoefening en het tweegesprek. Voor wie het niet weet hierna de inhoud van die oefeningen.

De postbak

Bij de postbakoefening heeft u een nieuwe baan, u kent nog niemand, moet over een uur echt weg, maar omdat uw voorganger al is vertrokken moet u de post nog even doornemen. U kent nog niemand, het is zondagmorgen en er is naast u niemand aanwezig op het kantoor. In de post zitten allerlei problemen, waarvan een aantal min of meer verstopt, die u adequaat moet oppakken. Er zijn ook nog brieven die met elkaar verband houden, maar die niet onder elkaar liggen. U moet zelf deze verbanden ontdekken. Werkt u alles van voor naar achteren af zonder een voorafgaande scan, dan gaat u al voor gaas.

Het tweegesprek

Tweegesprekken kunnen inhoudelijk sterk verschillen. Er zijn echter gemeenschappelijke kenmerken. Ook bij het tweegesprek heeft u zeer beperkt de tijd, zit u met een alarmerende situatie die onmiddellijk ingrijpen behoeft. Om succes te boeken moet u iets van uw gespreksgenoot gedaan krijgen, ook moet u hem ontbrekende informatie ontfutselen. Die informatie heeft u nodig om tot een goede oplossing te komen. Uw gesprekspartner heeft doorgaans een aanvankelijk verborgen weerstand waar u ook nog eens adequaat mee om moet gaan.

Alarm

Met de tweegesprekken heb ik altijd moeite. De situatie is in mijn beleving altijd zeer ongeloofwaardig. Bij mijn laatste assessment moest ik mij inleven in een situatie die voor mij erg onherkenbaar was. Een totaal uit de hand gelopen situatie. Mijn reactie…? Ja, voor je het zover hebt laten komen!
‘Over the top’.

En, daar zit nou net wat ik hier aan de orde wil stellen. Wat stellen al die assessments nou eigenlijk voor als ze kennelijk het type manager zoeken dat als de ultieme ‘trouble shooter’ goede diensten kan bewijzen? Betekent dat niet dat de rustige doordachte typen, die continue aan een organisatie werken en die de problemen, zoals uit de geschetste oefeningen, juist weten te voorkomen naast het net vissen. Worden zij niet snel als ongeschikt beoordeeld?

 

Dit blog is eerder op mijn oude blog geplaatst