In dit boek zet Baumeister het enorme belang van Wilskracht uiteen en bespreekt hij allerlei aspecten van dit onderwerp.

Allerlei persoonlijke tegenslagen, matige schoolprestaties, mislukkingen zijn terug te voeren op een gebrekkige wilskracht. Uit onderzoek blijkt dat de mate van wilskracht bij jonge kinderen een betrouwbare indicator voor later succes is. Terwijl IQ dat bijvoorbeeld niet is. De kinderen met de sterkste wilskracht op vierjarige leeftijd bleken later populairder, ze verdienden meer, hadden hogere cijfers gehaald bij de toelating voor het hoger onderwijs in Amerika en ze hadden een lagere bodymassindex dan anderen.

Toch heeft iemand met veel wilskracht, deze niet oneindig tot zijn of haar beschikking. De hoeveelheid wilskracht die een persoon op enig moment heeft is niet onuitputtelijk. Die voorraad wilskracht wordt voor allerlei zaken gebruikt. Door er een zwaar beroep op te doen kan de wilskracht uitgeput raken. Dan worden mensen kribbig en gaan ze onverstandige dingen doen. Er treedt egodepletie op, dat is het verminderde vermogen om handelen, gevoelens en gedachten te reguleren.

Lichamelijk is de hoeveelheid wilskracht afhankelijk van je glucosespiegel. Suiker blijkt snel effect te hebben op de wilskracht. Ander voedsel ook, alleen duurt het dan wat langer voor de hoeveelheid glucose in je bloed toeneemt. Een lagere bloedsuikerspiegel hangt samen met overtredingen en misdrijven.
Bij oefeningen die veel zelfbeheersing vragen blijkt de hoeveelheid glucose snel te dalen.

Het corrigerende gedrag van ouders heeft een positieve invloed op de wilskracht, zelfs zaken als het letten op tafelmanieren en netjes en correct taalgebruik dragen daaraan bij.
Het spelen van computerspellen kan daarom ook geen kwaad. Het vraagt meer concentratievermogen dan TV kijken. Goed worden in een computerspel vraagt om concentratie en je moet jezelf allerlei ingewikkelde zaken aanleren. Dat is positief voor de ontwikkeling van wilskracht.

Het boek geeft heel veel inzicht in het fenomeen wilskracht. Het is absoluut het lezen waard.

"Wilskracht" bij bol.com

 

Dit blog is eerder op mijn oude blog geplaatst