We reduceren werk tot taken en dingen die moeten gebeuren en daarna gaan we ervoor zorgen dat mensen exact doen wát wij willen en hoé we het willen – en vervolgens roepen we hen telkens ter verantwoording als ze het verkeerd doen. Het pantser van regeltjes en controle zorgt ervoor dat we het werk van zijn nuances, context en grotere doel ontdoen en daarna reduceren tot 'je taak uitvoeren', en de angst om 'betrapt' te worden als motivatie gebruiken. Dat is niet alleen ineffectief, maar daardoor komt het ook niet meer tot creatief problemen oplossen, tot het delen van ideeën en tot je kwetsbaar opstellen. Het zorgt er ook voor dat mensen zich ellendig voelen, hun kunnen in twijfel trekken en zelfs zo snel mogelijk willen vertrekken. Hoe minder goed mensen begrijpen wat hun harde werken bijdraagt aan hogere doelen, hoe minder betrokken ze zijn. Het wordt een selffulfilling prophecy van falen en frustratie.

Het bovenstaande citaat zet Brené Brown in haar boek “Durf te leiden” onder een kopje “Gepantserd leiderschap” en dat is het. Maar, het is meer dan dat. Waar je bazen hebt is het zeer waarschijnlijk dat je automatisch dit soort gedrag krijgt. Lees ter toelichting “Bazen ‘in control’ of werken op basis van vertrouwen?”.

Wat nog erger is, tegenwoordig is bijna ieder bedrijf ISO-gecertificeerd. Misschien niet altijd uit overtuiging, maar dan vaak omdat klanten zo’n certificaat eisen van bedrijven die voor hen werken.

ISO-certificatie kan heel verschillend worden ingevuld. Maar, helaas, al te vaak bestaan de procedures uit niet meer dan uiteengerafelde fragmentjes van een proces. Vaak wordt precies voorgeschreven hoe iets moet gebeuren. En de auditoren checken vervolgens of al die zelfopgelegde regeltjes wel nauwkeurig worden gevolgd. Met als gevolg dat het lef, de creativiteit en de innovatie worden afgeremd. En erger! Brené Brown nogmaals aan het woord:

Wanneer we handelen vanuit het naleven van de regels en controle hebben we ook de neiging ons vast te klampen aan macht en gezag, en om alleen de aansprakelijkheid bij de werknemer neer te leggen. Dat leidt tot grote problemen voor mensen aan wie gevraagd is om iets te doen, maar die niet de bevoegdheid hebben om het te realiseren. Omdat ze niet krijgen wat ze nodig hebben om te slagen, falen ze.

Voor bezoekers van deze site zal het geen verrassing zijn dat ik geen fan ben van certificering. Browns observaties ondersteunen dit.

  

Citaten uit “Durf te leiden”.

Durf te leiden” bij bol.com (NL)(EN)

 Lees ook: Bazen ‘in control’ of werken op basis van vertrouwen?